קבלה על תרומה
כאשר מתקבלת תרומה למוסד ציבור, יש להפיק קבלה על תרומה. אם למוסד יש אישור לפי סעיף 46, יש להוסיף את הנוסח המחייב ולדווח למערכת תרומות ישראל.
מדריך ברור להפקת קבלות רגילות וקבלות על תרומה, שמירה על רצף מספור נפרד, טיפול בעמותות עם אישור לפי סעיף 46, דיווח למערכת תרומות ישראל וביטול תרומות.
בכל תרומה למוסד ציבור יש להפיק קבלה על תרומה. בתקבולים רגילים שאינם תרומה יש להפיק קבלה רגילה. חשוב לנהל רצף מספור נפרד לקבלות רגילות ולמסמכי קבלה על תרומה.
כאשר מתקבלת תרומה למוסד ציבור, יש להפיק קבלה על תרומה. אם למוסד יש אישור לפי סעיף 46, יש להוסיף את הנוסח המחייב ולדווח למערכת תרומות ישראל.
כאשר למוסד הציבורי יש אישור לפי סעיף 46, על הקבלה לכלול בנוסף למילה “תרומה” גם את המשפט: “למוסד אישור מס הכנסה לעניין תרומות לפי סעיף 46 לפקודה”.
בתקבולים שאינם תרומה, כגון תשלום רגיל עבור שירות, פעילות או מוצר, יש להפיק קבלה רגילה. קבלה רגילה אינה מדווחת למערכת תרומות ישראל.
מפיקים קבלה רגילה. המסמך נכנס לרצף המספור של הקבלות הרגילות.
מפיקים קבלה על תרומה. המסמך נכנס לרצף נפרד של קבלות על תרומה.
מוסיפים את הנוסח המחייב על גבי הקבלה ומדווחים למערכת תרומות ישראל כדי לקבל מספר דיווח / הקצאה.
עדיין מפיקים קבלה על תרומה עבור תרומה, אך אין לציין זכאות לפי סעיף 46 ואין לדווח למערכת תרומות ישראל לצורך הקצאה לפי סעיף 46.
כן. עמותה או מוסד ציבורי צריכים להפיק מסמך על כל תקבול. כאשר מדובר בתקבול רגיל, מפיקים קבלה רגילה. כאשר מדובר בתרומה, מפיקים קבלה על תרומה.
קבלה רגילה מיועדת לתקבולים רגילים שאינם תרומה. קבלה על תרומה מיועדת לתרומות למוסד ציבורי, וצריכה להתנהל ברצף מספור נפרד.
כאשר למוסד יש אישור לפי סעיף 46, קבלה על תרומה משמשת גם לצורך זיכוי מס לתורם, בכפוף לדין ולהנחיות רשות המסים.
כן. צריך להיות רצף מספור נפרד לקבלות רגילות ורצף מספור נפרד לקבלות על תרומה. ההפרדה עוזרת לשמור על סדר חשבונאי, בקרה ותיעוד ברור של סוגי התקבולים.
כאשר מתקבלת תרומה, עמותה עם אישור לפי סעיף 46 צריכה להפיק קבלה על תרומה, הכוללת ציון ברור שמדובר בתרומה ואת הנוסח:
בנוסף, יש לדווח למערכת תרומות ישראל על קבלות התרומה ועל ביטולי תרומות, ולקבל בגינן מספר דיווח / הקצאה.
לא. עמותה עם אישור לפי סעיף 46 צריכה לדווח למערכת תרומות ישראל על קבלות על תרומות ועל ביטולי תרומות.
אין צורך לדווח למערכת תרומות ישראל על קבלות רגילות שאינן בגין תרומה.
קבלה על תרומה צריכה לכלול פרטים ברורים ומלאים, ובין היתר:
בתקבול רגיל שאינו תרומה מפיקים קבלה רגילה. לדוגמה: תשלום עבור השתתפות בפעילות, רכישת מוצר, שירות, דמי רישום או תקבול עסקי אחר.
קבלה רגילה נשמרת ברצף הקבלות הרגילות ואינה צריכה דיווח למערכת תרומות ישראל.
לא מוחקים את המסמך המקורי. כאשר יש צורך בביטול תרומה, מפיקים מסמך ביטול או זיכוי בהתאם לאופן העבודה במערכת, כך שנשמר תיעוד מלא וקשר ברור למסמך המקורי.
בעמותה עם אישור לפי סעיף 46, גם ביטול תרומה צריך להיות מדווח למערכת תרומות ישראל.
יש לוודא שהאישור לפי סעיף 46 בתוקף במועד התרומה.
חשוב להזין שם מלא ומספר מזהה מדויק לצורך שיוך התרומה.
קבלה על תרומה צריכה להיות ברצף נפרד מהקבלות הרגילות.
יש לשמור את מספר הדיווח / ההקצאה שמתקבל ממערכת תרומות ישראל.
תקבול מאפשרת לעמותות ולמלכ״רים לנהל את תהליך קבלת התרומות והתקבולים במקום אחד:
כך ניתן לצמצם טעויות ידניות, לשמור על תיעוד מסודר ולעבוד בצורה ברורה יותר מול התורמים, רואה החשבון והמערכות הנדרשות.
על תרומה למוסד ציבור מפיקים קבלה על תרומה.
על תקבול שאינו תרומה מפיקים קבלה רגילה.
יש לנהל רצף נפרד לקבלות רגילות ולקבלות על תרומה.
עמותה עם סעיף 46 מדווחת על תרומות וביטולי תרומות למערכת תרומות ישראל.